TEMAUKE: TEPPER - BÆREKRAFTIGE VALG

#NateTipser Det har aldri vært så viktig å ta bærekraftige valg som nå. Men det er ikke alltid lett for oss forbrukere å finne frem i den jungelen av informasjon og påstander som finner der ute. Man må virkelig grave dypt for å finne god og ikke minst enkel informasjon på hvordan ta bærekraftige valg i interiører. Har derfor laget en liten guide til bærekraftige valg, basert på research jeg har gjort og kunnskap jeg sitter på. Sammen blir vi bedre!

Bilde: @marmorogballonger Både forbrukerrådet og flere store aktører etterlyser klarere retningslinjer og strengere krav til merking og informasjon for å gjøre det enklere for forbrukeren, men foreløpig er man avhengig av å "gidde" å gjøre den ekstra jobben med å undersøke de ulike alternativene på egen hånd. Har derfor funnet noen konkrete bærekraftige valg og tips, som vil gjøre det litt enklere for oss alle sammen å gjøre bærekraftige valg når det kommer til gulvtepper.

Bilde: @marmorogballonger BÆREKRAFTIGE VALG: Mitt første råd til bærekraftig gulvteppe er å velge kvalitet over kvantitet. Det kan føles unødvendig å kjøpe et dyrere kvalitetsteppe når det finnes så mange rimelige alternativer, men sannheten er at det å kjøpe et godt, dyrere kvalitetsteppe som vil ha betraktelig lenger levetid, fremfor flere rimeligere tepper av dårlig kvalitet vil være mye mer bærekraftig for både miljøet og i det lange løp: lommeboken. GJENBRUK: Dette er kanskje den enkleste og mest selvklare måten å ta et bærekraftig valg. Kjøp brukt! Det er ofte tepper å finne på loppemarkeder og i bruktbutikker og det ligger akkurat nå 26 731 treff på Finn.no under "Teppe". Man kan være heldig å finne nydelige skatter man ikke ellers ville oppdaget, ved å handle brukt. Håper også du velger å gi bort eller selge videre ting du ikke lenger bruker! Å bytte med en venn er heller ikke dumt, kanskje du og din venn kan bytte i perioder, fremfor å kjøpe nytt? REPARERER DET DU HAR: Mange leverandører av tepper tilbyr også hjelp til å reparere skadede og ødelagte tepper. I tillegg er det filmer og informasjon på nett for å reparere tepper selv. Har man et eldre teppe av god kvalitet, kan man på denne måten gi tepper lengre levetid.

Bilde: @marmorogballonger BÆREKRAFTIGE MATERIALER: Det finnet et hav av materialer å velge gulvtepper i, men er det sånn at noen av de virkelig er bedre for miljøet? Kort svar: Ja! I tillegg til produksjons vilkår, kjemikalier og reiseavstand, er det også noen materialer som er bedre for inneklima og klima generelt. ULL: I tillegg til egenskaper som gjør at et teppe i ull vil ha lengre levetid enn mange av de syntetiske materialene er ull 100% naturlig, fornybar og biologisk nedbrytbart. Og er du så heldig å finne produkter i norsk ull: Også kortreist. Bonus: Ull har vist seg å kunne absorbere og lukke inne skadelige kjemikalier i luften og kan dermed bidra til å skape et bedre inneklima! LIN: Et meget slitesterkt materiale som kan leve i generasjoner, det vet alle som har arvet gammelt lintøy av slekt. Lin tar heller ikke lett til seg flekker og kan vaskes/dampes på høye temperaturer. Alt dette gir dermed lang levetid på et teppe av lin. Lin er også 100% naturlig og biologisk nedbrytbart, dessuten brukes hele planten: Linfrø til kosttilskudd og linolje til behandling av treverk. BAMBUSVISKOSE: Bambus er hurtigvoksende, det kan faktisk vokse en hel meter på bare et døgn! Bambus binder også store mengder karbondioksid og produserer 35% mer oksygen enn et vanlig tre. I tillegg trenger den ingen kunstgjødsel eller kunstig vanning. Bambus har også naturlig antibakterielle egenskaper og det trengs derfor ingen sprøytemidler. I tillegg er bambus veldig slitesterkt og har lang levetid, er 100% naturlig og fornybart! Et virkelig godt valg! JUTE: Jute er veldig slitesterkt og holdbart, så pass at det ofte er å finne i ute/inne tepper og man kan gjerne ha det i trapp. Det vil virkelig tåle en støyt! Og det i tillegg til å være 100% biologisk nedbrytbart og resirkulerbart pluss plantene har lite til ingen behov for sprøytemidler og gjødsel gjør dette til et godt bærekraftig valg. RESIRKULERTE MATERIALER: Det finnet et stort utvalg av tepper produsert av resirkulerte materialer. Mest vanlig per nå er tepper laget av resirkulerte PET-flasker. Det finnes også alternativer av resirkulert bomull, ull og lin. Undersøk om dette er et valg for deg, det er i hvert fall meget bærekraftig!

Bilde: @marmorogballonger

Et siste tips på veien for å ta bærekraftige valg, er å følge med på mennesker som er god på dette! Min favoritt er @marmorogballonger som er skikkelig god på bærekraftige valg i hjemmet. Alle bilder i dette innlegget er hentet fra hennes Instagram konto, så i tillegg til bærekraft og miljø, er hun helt rå på interiør og innredning. Inn og følg! ______________

Følg meg gjerne på @nathaliefli

Du kan også følge taggen #NateTipser for alle mine tips!


♡ Nathalie

27 views0 comments

Recent Posts

See All